среда, 21. октобар 2015.

Трибина "Вера и спорт" у Економској школи у Нишу



      У четвтак 15. октобра 2015. године са почетком у 18:00 часова, у свечаној сали Економске школе у Нишу, са благословом епископа Теодосија, одржана је трибина на тему „Вера и спорт.“ Организатори трибине били су Економска школа из Ниша, Градска општина Медијана и Удружење педагога физичке културе из Ниша, а настала је као плод сарадње предметних професора Физичког васпитања и Верске наставе.
Свечана сала Економске школе била је мала да прими све заинтересоване слушаоце, професоре и ученике из Ниша и околине. На почетку наступила је дечија црквено- певачка дружина „Бранко,“ под диригентском палицом госпође Јоване Микић. 
       Окупљеним слушаоцима најпре се обратио вероучитељ Економске школе, ђакон Далибор Мидић, који је уважени скуп упознао са предавачима. Први предавач био је проф. др Ненад Живановић са Факултета спорта из Ниша. Професор Живановић направио је паралелу између спорта, као слике културе једног народа и хришћанства као носиоца културе једног народа. Говорио је о славним спортистима наше земље који са великим поносом истичу своју веру и представљају Цркву у најбољем светлу.
Након професора Живановића, окупљенима се обратио проф. др Бобан Димитријевић, свештеник и професор Богословије светих Кирила и Методија у Нишу. Професор Димитријевић је истакао да наша Црква свесрдно подржава спорт и спортисте и подсетио да је највећи српски спортиста свих времена, тенисер Новак Ђоковић, одликован највишим орденом наше Цркве- орденом светог Саве. Професор Димитријевић је указао на богословске темеље колективних и индивидуалних спортова. „Сваки играч је подједнако важан део тима, као што је свака Личност Свете Тројице важна. Прави играч није увек победник, прави играч је увек део тима. Само у заједници са другим играчима он добија испуњење своје личности,“ рекао је професор Димитријевић.
Трећи излагач био је протојереј мр Иван Цветковић, свештеник нишког Саборног храма и бивши ученик средње Економске школе. Прота Иван Цветковић истакао је да је ова тема веома важна и да се о њој на нашим просторима говори по први пут. Она представља својеврсни изазов за Цркву. Он је указао на однос хришћанске Цркве према спорту кроз историју, на међусобну повезаност, личну жртву спортиста и жртве хришћана у Риму, античком средишту спортских игара.
По завршетку излагања, отворена је дискусија. Сама трибина привукла је доста интересовања међу окупљенима и похваљена је најбољим критикама. Економска школа наставиће у будућности са оваквим и сличним предавањима и трибинама, о чему ће шира јавност бити благовремено обавештена.

Нема коментара:

Постави коментар