среда, 20. новембар 2013.

ОТАЦ ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ УМОВА СВЕТА


             Мало је познато да је наш највећи научник Никола Тесла био свештенички син. Његов отац, прота Милутин Тесла био је један од најзнаменитијих свештеника Православне Цркве.
            Родио се у селу Радучу, у личкој области у данашњој Хрватској, 1819. године. Родитељи су му се звали Никола и Ана. Имао је две сестре и брата Јосифа, који је поред војне каријере био познат и као добар математичар. Крсна слава породице Тесла је био свети великомученик Георгије.
Милутин је у Госпићу завршио немачку школу, а касније уписује војну школу, коју напушта због слабије физичке конституције и неподношења сурове војничке дисциплине. Ово су неке особине које се могу препознати и код Николе Тесле. Милутин потом уписује богословију у Плашком и завршава је 1845. године. Убрзо потом се жени Ђуком Мандић.
Службовање почиње као ђакон, а убрзо потом бива рукоположен за свештеника и послат у Штикаду. Потом је премештен у Сењ, па у Смиљан. Године 1863. постаје парох у Госпићу. У Госпићу предаје и у реалци православну веронауку где постаје први вероучитељ. Умро је 1879. године у Госпићу.
Прота Милутин Телса био је врло интелигентан и одличан православни свештеник Митрополије сремско-карловачке. Био чувени беседник, не само у свом крају, већ у целој Лици. Кад је једном лички владика затражио да му свештеници напишу проповед са темом „Рад и вредноћа“, Милутин је написао најбољу проповед, и то му је донело опште признање. Зато је и премештен на положај администратора а доцније и пароха у Смиљану.
Прота Милутин Тесла је за новине „Србски Дневник“ под псеудонимом Родољуб Правичић писао у корист слободе Срба на православну веру у Аустријском царству.


Нема коментара:

Постави коментар