субота, 23. новембар 2013.

О хороскопу

У Београду, крај студентског дома на Карабурми, потписник ових редова чека "двадесетседмицу". Долази "двадесетпетица". Једна девојка улази у аутобус, а друга, њена познаница, трчи за њом и виче: "Немој да га доводиш ако није јарац".
Црква у Београду. Жена, крштена у зрелим годинама, дошла у канцеларију. Свештеник који ју је крстио попуњава документ - крштеницу. У том документу постоји рубрика: "Да ли је рођен/рођена као близанац? "На то госпођа одговара: "Не, ја сам шкорпија".
Дневне новине, некад угледне, не излазе више без хороскопа; чак се ни не ограђују, као некад, поднасловом "резервисано за сујеверне".
Излазе специјализовани астролошки часописи, књиге се штампају у хиљадама примерака, а наслови: "Шта кажу звезде?", "Шта нас чека у наредној години по предсказању звезда?", "Велики Нострадамусов хороскоп", "Кинески хороскоп", "Ацтечки хороскоп", "Индијски хороскоп"... Једна шундновина, која се тобож бавила "популаризацијом религије", објављивала је чак (о tempora, о mores!) "православни хороскоп", по свецу на чији сте дан рођени (рецимо, ако сте рођени на Светих четрдесет мученика севастијских, "Младенце", ви сте, тврде хороскопџије, "дружељубиви")... На државној и приватним телевизијама астролози вршљају неометано, пророкују "светлију будућност", а Српство пропада и тоне све дубље и дубље...
Прве две анегдоте су сваком јасне: девојка је својој другарици рекла да јој доведе момка кога жели да упозна само под условом да је "јарац" у хороскопу (ваљда зато што се то поклапа са њеним знаком); новокрштена госпођа је мислила да у крштеници треба да стоји и њен астролошки знак, па је рекла да је "шкорпија" упитана да ли је рођена као нечија сестра близнакиња. Остало што смо навели о поплави астрологије, те најпопуларније окултистичке вештине, некима није јасно, али је многима, веома многима, привлачно. И астробизнис цвета, а све под изговором да је реч о "забави" и нечем "безазленом".
Нико не спори да космос не утиче на човека, јер је човек микрокосмос и у њега су, свељубавном руком Творчевом, на најнежнији начин уграђени сви елементи Божје творевине. Познато је медицинској науци да су промене на Сунцу повезане са извесним болестима, па чак и епидемијама на нашој планети. Ако месец изазива плиму и осеку, како онда да не делује на људски организам препун телесних течности? Али, човек није само микрокосмос; микрокосмичне су и животиње и биљке. Човек је, пре свега и изнад свега, микротеос, (мали бог), који је кроз Богочовека Христа призиван да постане наследник Царства Небескога. Као такав, саздан по слици и прилици Оца и Сина и Светога Духа, он је изнад свих осталих твари, изнад звезда, планета, галаксија, а његово срце је вредније од читавог света.
Од када је човечанству грануло Сунце Правде. Христос Распети и Васкрсли, од тада су звездице убогих људских умовања потамнеле, и светлост истинита је обасјала свакога оног који је жели.

            ДРАГА ДЕЦО, МАНИТЕ СЕ СУЈЕВЕРЈА!

Нема коментара:

Постави коментар