петак, 27. децембар 2013.

Зашто се нисте убили?

          Виктор Франкл (1905. – 1997.), био је аустријски неуропсихијатар јеврејског порекла, један од преживелих сведока ужасног Холокауста и оснивач треће бечке психотерапијске школе. Његова књига „Зашто се нисте убили,“ штампана 1946. године, представља његово виђење концетрационих логора у којима је провео скоро читав Други светски рат. Својим искуствима, Виктор Франкл се послужио у психоанализи и тако открио неке од највећих дубина човекове душе. Његов фантастични ум искристалисао је разумевање човекове природе и његовог духа.
          Његово горко искуство, помогло је многима да се на другачији начин суоче са тешкоћама свога живота и у њима исклешу своје степенице ка животном смислу. Тако је он постао оснивач логотерапије- психотерепијског правца који се заснива на потрази за животним смислом.
          Готово по правилу велика достигнућа црпе сву снагу из великих људских трагедија. Ова несагледива, фасцинантна конпензаторна моћ психе везана за трагедију људске егзистенције, бар за тренутак ослобађа од малодушности и самосажаљивог оплакивања личног живота и судбине. Оваква искуства нас подстичу да у својој личној трагици и душевном болу тражимо путоказе за смисао свога живота, кључеве којима ћемо откључати ризницу свог личног душевног блага.

          Књигу Фиктора Фракнла Зашто се нисте убили можете бесплатно преузети ОВДЕ. 

Нема коментара:

Постави коментар