четвртак, 12. децембар 2013.

Тако где је благо ваше, тамо ће бити и срце ваше

         Један човек је за време златне грознице решио да прода сву своју имовину да би купио опрему за копање злата и обезбедио храну за овај подухват. Отишао је у планине заједно са другим копачима и кренуо у потрагу за златом.
     Дани су пролазили, а он није пронашао ни трунку злата. Пролазили су месеци и године, он је постајао све сиромашнији и сиромашнији и на крају је осто без ичега. Разочаран после свега, решио је да оде у једно напуштено место, где су остале празне бараке да ту и умре.
        Како је био веома усамљен на том пустом и суморном месту, одлучио је да оде негде у природу. Стигао је до једног потока, који је текао поред дивне ливаде до које је била шума. Ту је стао и посматрајући овај предиван призор природне лепоте, одлучио је да ту направи себи једну малу кућицу.
       Како је било топло време, ископао је једну рупу поред потока и почео да прави цигле од земље и да их суши на Сунцу. Од њих је касније саградио малу кућицу на сред пољане. Дошла је зима, а он је, онако изморен и разочаран, умро од глади и хладноће.
        Од тада је прошло пуно времена и један млади брачни пар је решио да купи тај плац и сагради на њему кућу, јер им се јако свиђао предео. Саградили су кућу, али им је сметала та неугледна кућица на сред ливаде, па су решили да је сруше. Када су почели да је руше, приметили су у циглама да нешто светлуца на Сунцу.
     Однели су циглу на анализу и установили да је разлог томе злато. Место одакле је вађена земља за зе цигле је било богато налазиште злата. На том месту је касније отворен један од највећих рудника злата.

    Замислите колико један човек може да буде слеп поред очију и не види богатство које тако дуго тражи. Отворимо своје очи и разумимо када Христос каже да је Царство Небеско „као благо сакривено у пољу, које нашавши, човек сакри и од радости своје отиде и све што има продаде и купи поље оно. Још је Царство небеско као човек трговац који тражи добра бисера. Па кад нађе једно многоцено зрно бисера, отиде и продаде све што имаше и купи га. Тако дакле, где је благо ваше, тамо ће бити и срце ваше (Мт. 13, 44- 46).“ 

Нема коментара:

Постави коментар