четвртак, 5. децембар 2013.

Прича о орлу

Орао има најдужи животни век међу птицама. Може живети чак до 70 година. Међутим, како би доживео тако дубоку старост, орао мора да донесе тешку одлуку. Када напуни 40 година, његове еластичне канџе не могу више да лове плен којим се храни. Његов дух и оштар књун постаје савијен. Његова стара и тешка крила, због збијеног перја запињу му у прса, што му онемогућава лет.
Тада орлу преостаје само избор: да умре, или прође кроз болан процес промена, који траје 150 дана. Тај процес захтева од орла да одлети на врх планине и седне у своје гнездо. Ту орао кљуца својим кљуном о камен све док кљун не отпадне. Након што кљун отпадне, орао чека да му порасте нови, након чега њиме искљуца старе канџе. Када нарасту нове канџе, орао њима скида своја стара отежала пера. И тако, након пет месеци, орао полеће у лет поновног рађања и живи још 30 година.
Зашто је потребна промена? Хришћански живот подразумева стално мењање, кретање ка добру и узрастање у врлини. Тај процес је тежак и болан, пун препрека и искушења. Да бисмо вечно живели, морамо се ослободити старих лоших успомена, навика и обичаја из прошлости. Једино ослобођени од бремена прошлости можемо искористити време садашњости.

Допустимо Богу да нас ослободи од свих рана прошлости и ружних навика, да би нам даровао ново, чисто, слободно срце. Због тога је Христос дошао код нас. Због тога је жртвовао Себе, нас ради, да нас очисти, благослови, посвети, учини новим човеком.

Нема коментара:

Постави коментар